California Assembly idag passerade SB 793, en proposition som kommer att förbjuda försäljningen av smaksatta vaping produkter så som e-juice från en butik så som Vape.se i tegel-och murbruk butiker. Räkningen, om det blir lag, kommer också att förbjuda försäljning av mentol cigaretter och smaksatt rökfri tobak och små cigarrer.

Vape ban bill kommer nu att förenas med den redan godkända Statliga senaten versionen (vilket kräver en annan omröstning i senaten), sedan gå till guvernör Gavin Newsom att undertecknas i lag. Newsom har redan angett att han kommer att underteckna räkningen.

Ändringsförslagen i den slutliga versionen av propositionen innehåller undantag från smakförbudet för vattenpipa produkter, piptobak och premium cigarrer. Den oberoende vaping industrin—en gång en kraft som visade sig hundratals vapers och vape butiksägare att motsätta sig California lagstiftning—kunde knappt att uppbåda något motstånd alls, trots att tusentals enskilda vapers svarade att uppmaningar och meddelanden som skickats till lagstiftare motsätter räkningen.

Även Juul Labs och de stora tobaksbolagen inte kunde framgångsrikt lobby för ett undantag som skulle utesluta produkter som får PMTA godkännande i framtiden. Det betyder att en produkt kan få marknadsföringsgodkännande från FDA, men fortfarande förbjudas i Kalifornien.